Accept Cookies?
Provided by OpenGlobal E-commerce

zaterdag 7 april 2012

Column: je zal maar agent zijn


Je zal maar agent zijn.Dat dacht ik toen ik naar debatop2 keek.Je krijgt slecht betaald, je bent je leven niet zeker en dan heb je ook nog de hoogste baas die je in de steek laat. Ik ergerde me vooral aan de PVV'er Bontes die als een "echte politicus" de agenten in de studio de maat nam.Voor mij aanleiding om een column te schrijven.

Het gaat de verkeerde kant op met Nederland als het om de veiligheid gaat.Het geweld neemt toe en er zijn geen afdoende antwoorden van de rijksoverheid.De politie krijgt steeds minder waardering en respect en het geweld tegen politieagenten neemt hand over hand toe.Alleen al in het weekend van 1 april waren er 12 incidenten waaronder pogingen tot doodslag waarbij diverse agenten ernstig werden belaagd door verdachten en omstanders.Hierbij raakten meerdere agenten gewond. Volgens onderzoek van de politieacademie loopt een kwart van de agenten met het angstzweet in de handen op straat.Dit is niet verwonderlijk als we kijken naar de ernst van het geweld tegen dienders.Je bent tegenwoordig als agent je leven niet meer zeker.Het is bijvoorbeeld heel normaal geworden om met een auto op agenten in te rijden of ze een kopstoot te geven.Het werk is levensgevaarlijk en de meeste mensen onderschatten dit ernstig. Bijna dagelijks en zeker in het weekend worden agenten aangevallen.Honderden berichten heb ik gelezen over het geweld tegen de politie.Het is een lang lijst van vaak ernstige mishandelingen en doodsbedreigingen. Dat kun je niet zomaar afdoen zoals meneer Bontes van dat hoort erbij.Het respect en de waardering voor de politieagent zijn verdwenen.Ook Bontes toont met zijn optreden geen respect voor zijn voormailg collega's.

Puinhoop
Het is volgens veel burgers een puinhoop bij de politie.Zo zijn er vele berichten geweest over duizenden plankzaken.Zaken die men niet op pikt waardoor de burger zich in de steek gelaten voelt.Mensen doen wel aangifte maar horen daarna niets meer.De vraag is, ligt dat aan de diender op straat? of is het een puinhoop binnen de politieorganisatie? en wie is daarvoor verantwoordelijk?.

De agent op straat doet ondanks het vele geweld zijn of haar stinkende best om de politietaak naar behoren uit te voeren.Ze roeien keihard met de riemen die ze hebben. Dus daar ligt het niet direct aan.Kijken we naar de organisatie dan krijgen we een ander beeld. In de jaren negentig werd vanuit het ministerie van Binnenlandse zaken net als nu een landelijke reorganisatie doorgevoerd bij de politie. Hierdoor verdween kennis in de prullenbak en elke diender moest alles kunnen.Van het oplossen van een moord tot het verkeer regelen.De politie organisatie raakte versplintert en belangrijke expertise verdween.Er was toen zeer veel verzet van de agenten in heel Nederland.Agenten waren woest.Toch werd de reorganisatie gewoon tegen de wil van agenten doorgezet.Ook nu weer is men bezig met een grote reorganisatie binnen de politie.Het moet één landelijke politie worden.Reorganisatie op reorganisatie doet een belangrijke dienst als de politie geen goed.De bobo's achter de reorganisatie zijn nu de zelfde als in de jaren negentig.In de jaren negentig was ons aller minister Ivo Opstelten directeur generaal openbare orde en veiligheid.Nu is hij minister.Tijdens de eerste reorganisatie was de welbekende "Dirty" Harry Borghouts (ex-commissaris van de koningin in Noord-Holland) de man achter de reorganisatie.Samen met Ivo hielpen deze twee samen met een club ambtenaren zonder te luisteren naar de dienders de politieorganisatie om zeep.En nu dreigt dat weer te gebeuren.Ivo heeft nooit geluisterd naar de dienders en zal dat ook nu niet doen.Ivo was ook de man achter het nieuwe ICT project en het C2000 systeem bij de politie. Van de ICT weten we dat het een puinhoop is en dat er miljoenen zijn weggegooid aan een systeem dat niet of slecht werkt.Nu moet er weer een nieuw systeem komen.Ook C2000 koste miljoenen en heeft veel problemen gekend.Allemaal ideetjes van Ivo en zijn ambtenaren.En dat nieuwe systeem,dat zal Ivo ook wel even regelen.

Bezuinigingen
De PVV van meneer Bontes,de man die alles zo goed wist in het programma debatop2 zou de veiligheid wel eens op de kaart zetten.Maar het vorige kabinet had nog even voordat ze van het toneel verdwenen 190 miljoen aan bezuinigingen op de rol gezet om oom agent nog even af te knijpen. Er zouden volgens de PVV 3000 agenten bij komen. In werkelijkheid is er tot op heden geen blauw bijgekomen en agenten werken zich een ongeluk om het werk rond te krijgen.Er is nog steeds een ernstig gebrek aan agenten in Nederland.Daarbij is de planning ook nog een puinhoop. En toch wil de minister dat de politie alles doet. Er komen steeds meer taken bij in plaats van dat de politie de adem krijgt om bijvoorbeeld plankzaken aan te pakken.Zo moeten ze nu ineens ook weer 5000 illegalen per jaar oppakken. En dat allemaal met het zelfde aantal agenten.

Politici hebben makkelijk lullen
Daar is Bontes van de PVV er één van.Hij valt zijn ex-collega's in het debatop2 af. Maar dat is logisch.Hij heeft zelf het vak verlaten en is "politicus" geworden met een dik salaris van meer dan een ton.Hij roept dat agenten niet moeten zeuren maar vult nu zijn eigen zakken bij een partij die haar beloften van meer agenten en geen bezuinigingen niet nakomt.Allemaal populistische luchtfietserij van meneer Bontes en zijn companen van de PVV.Meneer Bontes kan beter zijn mond houden en actie ondernemen om de veiligheid te verbeteren en het op te nemen voor de dienders in plaats van ze te schofferen.

De politici in Den Haag staan niet alleen ver weg van de burger. Er is ook een kloof tussen de politieagenten en de politici.Ivo is een burobobo die geen inzicht heeft in wat politieagent zijn werkelijk inhoud. Hij is een man van papier en cijfertjes.Zijn ambtenaren bedenken iets nieuws en de agent moet het maar uitvoeren.Politici zijn sterren in het bedenken van onzin zoals de dierenpolitie. Een mooi idee maar als je er dienders voor van straat trekt een absurt idee.Dat is typisch politiek Den Haag.In plaats van werkelijk te kijken naar wat er aan de hand is worden er steeds meer luchtballonetjes opgelaten zodat de agent het nog drukker krijgt.Daartegenover staat dat de dienders onderbetaald worden en te veel uren maken.Die overuren brengen niks op.Slechts iets meer dan 3 euro bruto is een habbekrats.Een beginnend agent krijgt als beloning rond de 1300 euro.En een student op de politieaacademie (waar het ook een puinnhoop is) krijgt nog minder. Wat krijgt hij daarvoor? Een kopstoot en als hij of zij pech heeft een mes in hun flikker of ze worden doodgeschoten zoals de Amsterdamse agente Gabriëlle Cevat.En dat allemaal voor een beloning waarvoor de gemiddelde Nederlander niet eens ze bed uit komt.

Conclusie
Ivo Opstelten is al sinds de jaren negentig stokdoof voor de agent op straat.Ook de korpschefs blijven oorverdovend stil.Niemand behalve de politiebonden neemt het op voor de dienders, De minister geeft niet thuis en zal net als in de jaren negentig toen er veel protesten waren ook nu niet thuis geven. De agent kan het bekijken.De politieorganisatie is mede dankzij Ivo een gedrogt geworden waarvan het functioneren ernstig in het geding is.Hiervan wordende burgers maar ook de dienders slachtoffer. De overheid staat niet achter de agenten en laat ze barsten.De veiligheid op straat is niet gebaat bij het huidige beleid van bezuinigingen en reorganisaties.Wil men de politieorganisatie verbeteren en haar beter laten functioneren, dan moet men de diender serieus nemen en er moet geld bij. Er moeten meer agenten komen.Geen drieduizend maar tienduizend.De beloning moet omhoog omdat er anders geen mens meer te vinden is die dit gevaarlijke en zware beroep wil uitoefenen.

Ook het excessieve geweld tegen agenten moet de overheid hard aanpakken.Niet komen met een flutcampagne of een taakstraf als beloning voor het in elkaar rammen van een agent.Zwaar straffen en finanacieel keihard aanpakken.De overheid laat ook op het gebied van geweld tegen de politie de agent in de steek met de huidige softe aanpak. Je blijft gewoon met je poten van een agent af!.En doe je dat niet dan moet je de gevolgen echt voelen en er niet lachend mee weg komen.

Ik zie het somber in voor de diender op straat als het om de beloning en de andere eisen gaat. Ivo wacht net als in de jaren negentig gewoon tot de storm is gaan liggen en gaat over tot de orde van de dag.En dat is zijn geesteskind de landelijk politie.Hij droomt ervan de man te zijn die de landelijke politie creeerde. Ondertussen denkt hij niet aan de agent en zijn of haar gezin die de touwtjes maar nauwelijks aan elkaar kunnen knopen en die ook nog slapeloze nachten heeft van de ernstige zaken die ze dagelijks tegen komen of door die kopstoot die ze van het respectloze uitschot ontvingen.Iedere dag wagen zij hun leven voor onze veiligheid en dat van u en uw kinderen.Ook voor uw kinderen en kleinkinderen meneer Opstelten!.

Ivo, de tijd is helaas gekomen dat je van het toneel moet verdwijnen.Je hebt teveel schade aangericht in de afgelopen 22 jaar dat je een dikke vinger in de pap hebt binnen de politieorganisatie en doet de politieorganisatie meer slecht dan goed.De tijd is gekomen voor een man of vrouw die de politieagent begrijpt en hem of haar steunt in plaats van in de steek laat.Willen de burgers in dit land meer veiligheid dan moet men beginnen met schoon schip te maken en vanaf boven in de top de boel schoon te vegen.Alle dikbetaalde politiebobo's en ambtenaren moeten het veld ruimen.En opa Ivo mag de eerste zijn die verdwijnt van het bobotoneel! Pas als Ivo weg is komt er ruimte voor een nieuwe frisse blik op de veiligheid in Nederland.Nieuwe bezems vegen schoon.

Wiland Roscher

Deze column werd reeds meer dan 10.000 keer gelezen

30 opmerkingen:

Eva van den Bergh zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Anoniem zei

Goed verhaal! Ik heb mij groen en geel geergerd aan meneer Bontes. Hij vergat ook gemakshalve maar even de uitspraken van de PVV bij de vorige COA-onderhandelingen (oa min. 11% erbij voor de politie, meer bevoegdheden en meer personeel). Het programma zette de politieagenten neer als zeurpieten en dat kan nooit de bedoeling zijn. Het geven van een mening is dit soort kwesties is ook niet te vangen in 3 regels. Daar is dit dus niet het juiste programma voor. Stemmingmakerij vond ik het. Ik hoop dat deze column veel gelezen gaat worden.

Anoniem zei

Een mooi stuk Wiland,

Wij zijn geselecteerd op loyaliteit naar de organisatie en de burger. Dat word nu steeds lastiger omdat we van 2 kanten niet meer de waardering krijgen.
Als je de gemiddelde diender vraagt wil hij of zij niets liever dan de nazorg goed regelen. Maar door de werkopdracht formulieren en het computersysteem wat een ongelofelijk drama is is daar geen tijd meer voor.
Als je het hebt over doorpakkende agenten kunnen we allemaal wel een aantal voorbeelden noemen waarbij de burger je dankbaar was maar het OM niet.

Tja,, we zullen doorvechten voor ons moraal:
'hulp verlenen aan hen die dat behoeven" maar soms lijkt het wel alsof je in drijfzand zit en je komt niets vooruit...

Jan Drok zei

Dit stuk is uit mijn hart gegrepen. Het klopt helemaal. Ben inmiddels ruim 40 jaar bij de politie en ik merk, dat het werkplezier hollend achteruit gaat.
Iedereen weet hoe slecht het gesteld is met de automatisering. Opstellen zei vorig jaar dat hij dit onmiddellijk zou oppakken. Heb echter nog niets gemerkt.
Als iets dan eindelijk werkt, wordt het weer veranderd.

Anoniem zei

mooi gesproken. Ook Mijnn diender heeft zijn pensioen niet gehaald. En of er nog wat van dat pensioen over is, dat moeten we maar afwachten.
Meer blauw op straat? Schaf bijvoorbeeld de voetbal dan eerst eens af. Maar daar wordt te veel mee verdiend waarschijnlijk.
Mijn man was een diender in hart en nieren. Zo'n ouderwetse die nog een roeping had.
Gelukkig maar, en misschien blijven ze bestaan.

Anoniem zei

Complimenten! Alsof ik mijn eigen gedachten lees...

Eva van den Bergh zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
de Dissel zei

Ook ik, ex politie agent (vanaf 1 Maart jl. met Eindeloopbaan verlof, na 40 dienstjaren} zat met gekromde tenen bij de TV om nu eens te zien of het nog wel zo leuk is om bij de Politie te gaan werken. Programma "Het Debat op 2". Achteraf snap ik dat de Vakbonden het lieten afweten. Wat een erbarmelijk slechte uitzending was dit. Die meneer Bonte van de PVV maakte het wel heel erg bont met zijn uitspraken. En hij is nog wel een ex politie agent geweest. Bah, als wij het van dit soort politici moeten hebben, dan kunnen we nog wel het e.e.a. beleven in Nederland.

Anoniem zei

Fantastisch stuk!

Anoniem zei

Ik twijfel al langer om eens wat te schrijven over het vak waar ik zo van hou..... Derhalve was ik zo blij om deze column te lezen! Eindelijk eens iemand die één en ander goed verwoord en daarbij het eens opneemt voor de politie.

Ik had de aflevering van Debat-op-2 ook gekeken. Ik vond het weinig constructief. Helaas is dit niet een discussie die in +/- 40min. te vatten is. En die meneer Bontes..... Ik krijg er niet echt een 'warm' gevoel bij.....
Jammer dat juist zijn partij, de PVV, een hoop riep over de politie, maar daar dus in werkelijkheid niks van waarmaken! Ik heb het idee dat de politiek steeds verder van ons, de politie, af komt te staan en niet begrijpt wat er op straat aan de hand is.
Ik vind sowieso dat ze eens de handen uit de mouwen moeten steken en zich bezig moeten houden met constructieve dingen i.p.v. elkaar zwart maken en op zoek zijn naar andermans 'fouten'!! Maar ja, wie ben ik?!

Terugkomend op de CAO.... Het is moeilijk uitleggen dat je er geld bij wil hebben, maar dat het niet alleen om geld gaat.... Persoonlijk vind ik dat wij, politieagenten, te weinig betaald krijgen voor het werk wat wij doen. Deze stelling is echter voor mij persoonlijk gekoppeld aan het feit dat ik een vergelijking maak met andere functies bij bijvoorbeeld de overheid, maar ook het bedrijfsleven.
Echter wist ik van te voren dat ik er financieel niet heel erg veel wijzer van ging worden om bij de politie te gaan werken. Ik heb gekozen voor het vak politie omdat ik het gewoonweg helemaal geweldig vind/vond en werkplezier boven een dik salaris verkoos.
Volgens mij is het toch nog steeds een soort 'roeping'.
Tegenwoordig vraag ik mij echter wel eens af waar ik mee bezig ben.... Alles waarmee ik geconfronteerd wordt en dan ook nog eens totaal geen waardering krijgen voor hetgeen je doet. Vanuit de politiek geen waardering in arbeidsvoorwaardelijke zin en vanuit de burger omdat zij alleen maar de bonnenschrijvende en niet bij misdaad optredende politieman/vrouw beschrijven......

En dat laatste steekt mij nog het meest! Als je ziet hoe ongelooflijk hard er door de meeste collega's gewerkt wordt en met hoeveel bezieling dat gaat, dan gaat mij dat aan het hart!!
Weet u dan wat het gevoel is wat mij bekruipt??? Jammer dat mensen totaal geen zelfreflectie meer hebben voor zichzelf of, indien aanwezig, hun kinderen, hetzij hun nabije kring.
Denk daar maar eens over na!!

Ik kan nog veel meer schrijven, maar hou het even voor gezien. Ik snap heel goed dat er absoluut verbeterpunten zijn te behalen binnen onze(de politie) organisatie, maar dat wij, de werklui met de spreekwoordelijke poten in de modder, daar eigenlijk weinig tot geen invloed op hebben.

Laat de tijd het uitwijzen! Vooralsnog ga ik met dezelfde bezieling als altijd door met het uitvoeren van mijn taken!

Ik dank daarbij de mensen die ons wel een warm hart toedragen!! Daar doe ik het voor!!

Pierre Breevaart zei

Ik wil kwijt dat minister Remkes aan het roer stond van C2000/P2000. P2000 coderen vond men destijds niet nodig.

Anoniem zei

Ik ben geen agent (geworden, na afronden van mijn brugjaar Politie, door bovenstaande argumenten) maar ik voel zo met ze mee! Ik lees met open mond hoe U de koe bij de horens vat! Het wordt tijd dat deze mannen en vrouwen meer bevoegdheden en meer betaald krijgen en meer respect mogen gaan afdwingen (zoals vroeger)... Dat verdienen ze!

Anoniem zei

Al lijkt/voelt het helemaal niet zo; het zijn slechts een aantal rotte appels (die zelf van alles op hun kerfstok hebben, of slechts enkele hersencellen bezitten) die jullie werk niet waarderen!!! Er zijn nog een heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeele hoop mensen die jullie wel waarderen (en jullie alleen niet zovaak nodig hebben, maar vergeet inderdaad niet: ze zijn er wel hoor!)

Willem zei

Dat politici altijd dubbele agenda's hebben is wel duidelijk. De PVV en de VVD voorop. Vreoger had ik de VVD behoorlijk hoog in aanzien staan als 'politieke vertegenwoordiger van de belangen van de diender'. Sinds Rietkerk is dat verandert. De politie werd steeds meer uitgeknepen door de liberalen.
Tja, mooie projecten haal je aan. C2000, toen ik betrokken was bij een ander project kon een oude chef meldkamer van een middengrote regio, waar ze het systeem al hadden, het was begin jaren negentig, vertellen dat het een 'koopje' was dat slecht functioneerde. De brandweer en de GGD's klagen nog steeds. De politie zal wel een spreekverbod hebben. Europese aanbestedingen hé.... Veiligheid is ondergeschikt aan de prijs/kwaliteitsverhoudingen. Dat komt er van als je economen en econometristen laat bepalen wat goed is. Goedkoop blijkt elke keer duurkoop. Economen kennen de 'Rationele Keuze theorie': De theorie gaat er van uit dat mensen hun keuzes baseren op rationeel denken. Hierbij wordt een afweging gemaakt tussen een aantal keuzemogelijkheden. De uiteindelijke keuze is gebaseerd op een rationele, logische afweging van de verschillende opties, waarbij het maximaal haalbare voor het individu centraal staat. Het individu kiest dus wat voor zichzelf de gunstigste optie is. Bij de overheid is dat vaak de goedkope oplossing. Ons bien zunnig hé....
Dit kabinet en IVo Opstelten voorop, beloofde 5000 meer dienders, het worden er 5000 minder. En dan hebben we het niet eens over het Administratief/Technisch personeel. Er zullen een aanzienlijk aantal boventallig blijken te zijn.
OOk ik wacht op de ontwikkelingen rond de Nationale politie. Na ruim dertig jaar als politieman te hebben gewerkt in de regio, kreeg ik drie jaar geleden de kans bij de Marechaussee Schiphol de analisten te begeleiden. Ze op 'vlieghoogte' brengen werd gezegd. Verder ook bewaken dat het computersysteem dat zij bij het broertje van vts-PN (Ivent) ontwikkelden bleef aansluiten bij de ontwikkelingen bij de Politie (BVI). Echter dit kabinet had andere ideeen. Al die ontwikkelingen waren maar luxe en volstrekt niet nodig. Nu staat er een mooie server waar niemand van afstand 'bij' kan met een mooie 'profiling tool'. En ik, 35 jaar politiekennis op het gebied van BI, GIS, Data mining, Intgelligence en demografie in de ijskast met (gelukkig) een mooie wachtgeldregeling (er is een hele groep van mensen weggesneden zogenaamd bezuinigingen). Ook dit zal duurkoop blijken te zijn). Hoe kan dat? We hebben toch dienders te kort? Probeer maar terug te komen in de werld van navelstaarders. Zonde, ik werk graag hard en ben niet bang uitdagingen aan te gaan. Ik heb goede kennis van wat bij de 'soldaten' en de polite wordt gedaan op het gebied van opsporing, handhaving en maatschappelijke integriteit.
Toch vreemd dat een burgemeester van een stad waarvan elke keer wordt vastgesteld dat ze behoord tot de meest onveilige steden van Nederland én waar geen significante verbetering in is, gevraagd werd zijn 'kwaliteiten' in te zetten om Nederland 'veilig' te maken. Kan nooit goed gaan....

Marc zei

Een goed geschreven stuk en een duidelijke weerspiegeling van de huidige omstandigheden. Wat zou het een uiting van respect en fatsoen zijn als politiek Den Haag mee zou werken naar een realisatie van een veiligere samenleving in plaats van tegen te werken.

Anoniem zei

Heel erg herkenbaar...helaas. Goed beschreven !

Bert zei

Een lang stuk maar geen letter teveel en geen zin onjuist. Deze dekt de lading geheel. Met name dat deel over Bontes. Wat een IWAB.

Anoniem zei

Wiland, een prachtig, maar vooral een reeel stuk.

Ik ben bijna 37 jaar bij de politie en vind het een geweldig vak. Zou niets anders willen doen, maar de laatste jaren is het werkplezier me wel een beetje aan het vergaan.
- Weinig salaris
- Slechte leiding (kijken alleen maar naar hun eigen "prestaties" en zijn vooral niet bezig met het bestrijden van de misdaad
- Slechte systemen.

Misschien is het oprichten van een private politie met dienders die hart voor de zaak hebben nog beter en mogelijk nog goedkoper, dan dat we het door de bobo's laten regelen. Ik heb er in ieder geval geen vertrouwen meer in.

marsman zei

Chapeau, goed verwoord! Menig agent is nog steeds trots op zijn/haar beroep laten we dat vooral zo houden. De passende beloning niet alleen in geld uitgedrukt maar ook in het krijgen van respect. En minister Opstelten voor U geldt, je krijgt pas respect als je zelf respect laat zien aan een ander, dus maak u zelf respectabel en beloon de dienders, want zonder hen word het een zooitje. De Heren rechters hebben dit, door uitspraken over stakingen, zelf aan gegeven!

Eva van den Bergh zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Anoniem zei

Een zeer goed geschreven verhaal! Het enige wat ik er nog aan toe wil voegen is dat de gemiddelde diender ook heel veel last heeft van het gros van de leidinggevenden. Als je met goede argumenten komt waarom iets of iemand niet goed functioneert schop je tegen de verkeerde schenen aan en loop je heel sterk het risico om op art. 76 BARP (kapstok artikel) veroordeelt te worden. Heb respect voor diegene die hier met naam en toenaam durven te reageren!

Anoniem zei

Een goed stuk en zeker heel herkenbaar, helaas.

Anoniem zei

Oproep aan de Politiebonden;

Trek het LFNP in de CAO onderhandelingen. Geen goede CAO geen LFNP.
Iedere diender maakt via standaard brief bezwaar tegen de LFNP matching.
Daarbij wordt vermeld dat de diender direct naar de rechtbank te willen en geen interne "onafhankelijke" behandeling van het bezwaar. Hierdoor kan het LFNP, voordat alle bezwaren zijn afgehandeld, geen doorgang vinden.

Anoniem zei

Bij anoniem lees: diender

Goed stuk, maar inmiddels kun je het stukje over de bonden ook schrappen, want die hebben hun looneis laten vallen en daarmee ook de mensen die zij vertegenwoordigen.

Anoniem zei

Goed en zeer herkenbaar stuk. Mooi voor een hart onder de riem voor de agent op straat. Maar helaas zal er geen (cao) draad veranderen. Onze vorige minister van Binnenlandse zaken riep bij vorige onderhandelingen al dat het een "mavo/mulo" beroep is, en gelet daarop al goed betaald. We weten hoe Den Haag er over denkt, en zal blijven denken. Meer taken en beroepsopleidingen ten spijt. En aan de vakbonden: "met 30 agenten met fluitje een minister op werkbezoek uitfluiten maakt ook geen spetterende indruk. Daar win je bij het publiek geen sympathie mee". Trouwens de loonsverhoging van 3% hebben jullie al terug gegeven. Blijft over de arbeisdomstandigheden. Nu daar kan je heel, heel lang over onderhandelen. En intussen raken steeds meer goedwilende agenten gefrustreerd. Sterkt allemaal de komende maanden.

Anoniem zei

Ja een heel goed stuk, maar collega's ik moet wel ff kwijt dat er ook een heleboel collega's zijn die ik hoor zeggen "lid van een bond, actie voeren" waarom heeft toch geen zin.Je krijgt het toch in je strot geduwd. De rechtbanken werken niet mee actie;s worden verboden. Als ik naar de opkomst kijkt, en de bond registreert niet voor niets, sta ik daar wel met gekromde tenen en mis ik op deze dagen 80 a 90 collega's van de afdeling waar ik werk. Sommige collega;s weten echt niet wat Ivo allemaal van plan is. Waar zijn de pamfletten die wij vroeger ophingen die het een en ander duidelijk maakten, nu krijg je een mailtje. Ik zeg tegen de collega's lezen jullie je mail niet waarop zij mij vertellen welke mail. Om bijvoorbeeld een looneis kracht bij te zetten moeten wij wel een vuist maken. Ik zie het ondanks ik mij vast blijf bijten niet gebeuren. Bij mij is het meeliften binnen de politie een bekende term.

Anoniem zei

Ik ben een gewone burger maar ik ben het volkomen eens met de reacties.
Opstelten moet zijn beloftes waar maken. De politie en alle hulpverleners moeten extra beschermd worden en de straffen moeten omhoog om erger te
voorkomen. Dit geeft wel verplichtingen van alle hulpverleners t.o.v. de
bevolking.

Ger van Os

Roel zei

Deze Hoofdagent had het niet beter kunnen verwoorden. Ik ga je column uitprintdn en ophangen op het bureau.

Jacques Smeets zei

Als deelnemer aan het debat was het erg moeilijk om rustig te blijven. Ik deed het toch omdat ik mij ervan bewust was dat ik de dag ervoor gestopt was met het werk. Veel zaken die besproken werden waren voor mij al een aantal jaar verleden tijd.
Wat ik wel zeker weet is dat in art 2 van de Politiewet nog steeds niet staat dat de politie in ondergeschiktheid aan de samenleving (bevolking/burger) de orde moet handhaven, maar wel aan het bevoegd gezag. Dit gezag (de wetgever) zorgde ervoor dat de taken enorm werden uitgebreid.
In elk korps verdwenen vele tientallen "blauwe dienders" achter de bureau's om de papierkraam te verwerken. Andere dienders werden leidinggevenden.
Alleen, als gevolg van o.a. de ATW, de wensroosters, CAO's en andere bureaucratische maatregelen verdwenen er 's avonds, 's nachts en vooral in de weekend politiemensen van straat. Toch bleef men onverdroten verder gaan met het bedenken van nieuwe plannen.
Nadat er een paar mensen in het land "amok" hadden gemaakt, werd het plan bedacht om iedere diender twee dagen op cursus te sturen zodat men in een voorkomende "amokzaak" geen vervelende fouten zou maken. Begrijp wel, dat die dienders op deze twee dagen geen fietsendief kunnen oppakken. Vergeef me als ik iets te cynisch word maar dit soort acties hebben zich in een eerder stadium ook veelvuldig voorgedaan.

Er wordt een groot aantal politiemensen ingezet om de orde te handhaven bij een toenemend aantal sportwedstrijden en andere evenementen. Zij staan hun leven te riskeren om een groep op hol geslagen malloten in het gareel te houden. Niet omdat de politie dat zelf zo graag doet, maar omdat hun dit wordt opgedragen door het bevoegde gezag.

Om het verlies van slagkracht op te vangen kwamen er volontairs, toezichthouders, handhavers en vrijwilligers. Dat zorgde niet voor een frisse uitstraling van gezag, integendeel, de uniformdragers worden nog meer bekotst en uitgescholden.

Ondanks al deze zaken moest het restant blauwe dienders en rechercheurs wel de rotzooi opruimen (lijken, geweld, agressie enz.) en bleef het OM eisen dat de dossiers eindeloos gevuld werden met papierkraam.

Als politieagent heb je te luisteren naar het bevoegde gezag en niet uitsluitend naar de individuele burger. Dat zou ook te gek zijn, want iedereen wil dat de politie op komt draven als ernaar gevraagd of verlangd wordt, ook als het gaat om huiselijke ruzies, conflicten met buren of als de heilige koe beschadigd raakt als gevolg van een botsing.

Ik kwam tot de schrikbarende conclusie dat zich 3 werkelijkheden toonden tijdens dit debat, nl. die van de individuele burger, die van de wetgever (politici/bestuurders) en die van de politie zélf. Iedereen sprak vanuit de eigen wereld.
Zolang iedereen in zijn of haar eigen wereldje blijft hangen, zal er niets wezenlijks veranderen. Dan gebeurt precies datgene wat ik na 42,5 jaar kan zeggen: Toen ik bij de politie begon was er criminaliteit, onrust, geweld, agressie en raapte ik ook de doden op. Na 42,5 jaar zijn die zaken er nog steeds. Als je me dan vraagt of het nog leuk is bij de politie kan ik zeggen: "leuk is het op een feestje, in de Efteling, aan de koffietafel of thuis, bij de politie is het vooral serieus". Leuk is het ook als je gezond en wel afscheid neemt en je niet gefrustreerd bent geraakt.

Ik mag nu dus best erg blij zijn dat ik gezond en wel deze bijzondere politiewereld mag verlaten.
Wat ik hierboven schrijf zou ik niet hebben kunnen schrijven als ik er niet gewerkt had.

Anoniem zei

Uit mijn hart gegrepen!

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More